4 apr. 2012

Examenele de licenta si disertatie vor contine doua probe obligatorii

In ultimii ani, majoritatea universitatilor renuntasera la examenul de admitere, de licenta sau la lucrarea de licenta, dar in aceasta vara, 2012, redevin obligatorii. Este absurd ca sa se dea un astfel de ordin cu 3 luni inainte de sustinerea examenelor! O astfel de modificare ar fi trebuit facuta pentru anul universitar universitar urmator si cu acordul tuturor universitatilor acreditate ARACIS.

Cele mai importante modificari sunt:

- Finalizarea studiilor se incheie cu examen de licenta sau cu examen de diploma, numai la universitati acreditate.

- Examenul de absolvire si examenul de licenta / diploma au cate doua probe, decise de senatul universitatii: proba 1, evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate; proba 2, prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta. Pot fi cel mult doua sesiuni intr-un an.

- Cel putin una dintre cele doua probe se desfasoara in fata unei comisii de examen.

- Pentru absolventii de la universitatile care au intrat in lichidare se organizeaza examen de selectie, inainte de sustinerea examenelor de licenta.

- Examenul de selectie consta in 5 probe scrise si pot fi organizate numai de universitati acreditate, care au calicifativul „Grad de incredere ridicat”.

- Examenul de selectie promovat este recunoscut in toate sesiunile ulterioare de examene de finalizare a studiilor, dar numai in cadrul institutiei la care a fost sustinut si promovat.

- Absolventii universitatilor autorizate provizoriu vor sustine examenele de finalizare a studiilor numai in cadrul institutiilor acreditate, desemnate de Ministerul Educatiei.

- In cazul absolventilor unor facultati sau universitati deja lichidate, ARACIS stabileste locul unde se poate sustine examenul de licenta.

- Absolventii care doresc sa sustina examenele finale in alta universitate, trebuie sa obtina aprobarea universitatilor, cea unde a studiat si cea unde doreste sa sustina probele.

- Candidatii la examenul de licenta trebuie sa aiba un certificat de competenta lingvistica intr-o limba de larga circulatie internationala.

- Inscrierea candidatilor se face cu cel putin 10 zile inainte de inceperea examenului.

- In cazul nepromovarii examenelor, acestea pot fi sustinute intr-o sesiune ulterioara, cu plata unei taxe. Absolventii nepromovati pot cere un certificat de studii universitare.

- Pentru a promova, absolvenţii vor trebui sa ia cel putin nota 5 la fiecare proba, dar media celor două nu trebuie sa fie mai mica de nota 6.


Sursa

Foto: ziuadevest.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu