24 iul. 2011

Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, omul de ştiinţă Stephen Hawking a împărtăşit gândurile sale despre moarte.

Credinţa în rai sau în viaţa după moarte este doar o poveste necesară oamenilor care se tem de moarte, afirmă Stephen Hawking.

Cel mai cunoscut om de ştiinţă din Marea Britanie a declarat că nu există nimic dincolo de momentul în creierul «pâlpâie» pentru ultima dată.

Hawking a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală la vârsta de 21 de ani, o boală incurabilă. Doctorii nu se aşteptau ca acesta să trăiască mai mult de câţiva ani de la apariţia primelor simptome.

"De 49 de ani trăiesc cu perspectiva unei morţi timpurii, aşa că nu mă tem de moarte. Dar nu mă grăbesc să mor, mai am atâtea de făcut până atunci", a declarat el.

"Privesc creierul ca pe un computer care va înceta să funcţioneze atunci când componentele sale se vor strica. Nu există rai sau viaţă după moarte pentru computere. Aceasta este doar o poveste pentru oamenii ce se tem de întuneric", a adăugat Hawking.

Ultimele comentarii făcute de Hawking sunt mai incisive decât afirmaţiile făcute în cartea publicată de el 2010, The Grand Design, în care acesta susţinea că nu este nevoie de un creator pentru a explica existenţa universului. Cartea a provocat o reacţie din partea unor lideri religioşi, printre care şi Marele Rabin, Lord Sacks, care l-a acuzat pe Hawking de "erori elementare de logică".

Hawking respinge noţiunea de viaţă dincolo de moarte, subliniind necesitatea de a ne îndeplini potenţialul nostru pe Pământ printr-o bună utilizare a vieţii noastre. Întrebat cum ar trebui să trăim, Hawking a răspuns: "Trebuie să căutăm cea mai mare valoare pe care o putem obţine din acţiunile noastre".

Întrebat dacă existenţa oamenilor se datorează exclusiv norocului, fizicianul a explicat: "Ştiinţa prezice că mai multe tipuri de universuri vor fi create spontan din nimic. Este o chestiune de şansă că ne aflăm în acesta".

Surse: The Guardian, Descopera.ro

Un comentariu:

  1. Pai omul a luat-o pe linia asta pentru a surpinde si atrage. Daca era vreun iubitor de Dumnezeu, nu starnea nici o curiozitate.

    RăspundețiȘtergere