1 aug. 2011

MTV a implinit 30 de ani

Reţeaua de televiziune prin cablu MTV a debutat pe 1 august 1981, difuzând videoclipul melodiei "Video Killed the Radio Star" a formaţiei Buggles. Această melodie a fost interpretată ca o proclamaţie a ceea ce urma să devină epoca MTV.

Iniţial, MTV, o prescurtare de la Music Television, avea ca scop difuzarea de videoclipuri muzicale, cu intervenţii scurte a unor prezentatori numiţi VJ-i.

MTV a avut un impact profund asupra industriei muzicale şi a culturii populare. Sloganuri precum "I want my MTV/ Îmi vreau MTV-ul" sau "MTV is here/ MTV este aici" au cucerit rapid publicul iar VJ-ii au devenit rapid celebrităţi.

Pe parcursul istoriei sale, MTV a devenit un loc dedicat artiştilor, fanilor, concertelor live şi marilor evenimente muzicale. După apariţia acestui post de televiziune, zeci de alte canale TV similare au fost lansate în toată lumea, în încercarea de a copia un model de succes.

Începând cu anii 1990, decizia conducerii reţelei MTV de a se concentra pe programe de divertisment şi de a reduce numărul de videoclipuri difuzate pe parcursul unei zile a fost contestată şi dezbătută pe larg, ceea ce nu a făcut decât să sublinieze, încă o dată, impactul major pe care postul l-a avut în cultura populară.

Scopul MTV a fost întotdeauna păstrarea tinereţii şi a prospeţimii, de aceea conducerea postului nu a luat nicio poziţie privind această aniversare.

"MTV nu a avut impact numai asupra felului în care ascultăm muzică în prezent, ci şi asupra felului în care se fac filmele. Stilurile experimentale şi editate rapid pe care le vedem astăzi se trag direct din videoclipurile muzicale pe care le difuza MTV", a declarat Stephen Pitalo, specialist în istoria videoclipurilor muzicale.


Click pe poza pentru marire



Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu