7 aug. 2011

10 motive pentru care oamenii vor sa se imbogateasca

Obsesia tot mai multor oameni este legata de bogatie – cum sa „dea lovitura”, cum sa ajunga „acolo sus”, cum sa se bucure de tot ce agonisesc, cum sa cladeasca un viitor sigur pentru copii. Totul tine insa de teama unui eventual esec, de dorinta de a se simti in siguranta, banii fiind cei care ne confera o „protectie” fara de care ne-am simti de-a dreptul tulburati, spun psihologii americani. De fapt, suntem atat de preocupati sa alergam dupa acel instrument care sa ne faca sa parem puternici in fata celorlalti, incat uitam lucrurile esentiale.

„Oamenii se ghideaza dupa diverse reguli, citesc povesti in care alti oameni au reusit din punct de vedere financiar sa construiasca ceva, ii iau drept exemplu si fac din asta obsesia vietii lor. Uita, de fapt, sa traiasca cu adevarat si sa se bucure de lucrurile marunte. Nu sunt doar insetati de putere, crezand ca ea le va face viata minunata, ci sunt de-a dreptul obsedati. De beneficiile pe care cred ca banii le vor aduce in vietile lor sarace, lipsite de <>”, explica Sarah Price, profesor de psihologie al Universitatii Walden, SUA.

Iata cele 10 motive pentru care oamenii sunt dornici sa reuseasca sa ajunga „acolo sus”:

1. Este o modalitate de a tine stacheta ridicata.

2. Ma va face sa fiu important in ochii celorlalti. Imi va oferi valoare si respect.

Adevarul este insa ca banii nu doar ca nu pot cumpara fericirea, ci nu fac practic nimic pentru cresterea respectului de sine, avertizeaza psihologii. Si asta pentru ca respectul de sine deriva din modul in care ceilalti ne percep, iar asta tine strict de marimea portofelului. De exemplu, daca oamenii din jur stiu ca sunteti bogati dinainte de a intra in contact cu voi, de a lucra cu voi, acestia se vor feri sa va laude, ca nu cumva sa para ar avea anumite intentii de a va ridica in slavi.

3. Ma voi simti liber sa fac tot ce doresc.

Crezi ca banii te vor elibera de stres, probleme, discutii sau alte neplaceri? Specialistii in psihologie ne sfatuiesc sa ne gandim mai bine. Psihiatrii numesc in termeni medicali aceasta impresie a oamenilor referitoare la bani „prejudecata corespondentei” – tendinta de a avea pareri complexe bazate pe un singur atribut, si anume averea.

4. Daca voi avea succes, imi voi intalni jumatatea.

Oamenii au tendinta sa creada ca odata cu acumularea de capital, cei de sex opus se vor indragosti fara sa stea prea mult pe ganduri de ei. Dar de fapt, nu se gandesc la lucrul esential: „Ce prefera: ca cineva sa-i iubeasca pentru ceea ce sunt sau pentru ceea ce au?”

5. O sa ma retrag candva si o sa ma bucur de viata.

Suna minunat, ce-i drept. Sa lucrezi din greu vreo 15 ani, sa strangi in cont cateva milioane de euro, iar apoi sa-ti deschizi un bar in Hawaii si sa te bucuri de viata. Din pacate insa, lucrurile nu merg chiar asa. Si asta pentru ca, atunci cand vrei sa ai o cariera fulminanta, veniturile de ieri, indiferent cat de impresionante ar fi, nu vor fi suficiente pentru ziua de maine. Intotdeauna iti vei dori mai mult.
 

6. Noi experiente si provocari ma vor astepta odata cu succesul financiar.

Psihiatrii numesc aceasta tendinta ca fiind „catastrofala”, si anume de a supra-aprecia semnificatia oricarui eveniment, mai ales de natura negativa. Explicatia este una simpla: cei mai multi oameni isi doresc sa reuseasca si le este oroare de un eventual esec. „Cei puternici trebuie sa stie sa piarda”, spune insa un proverb celebru.

7. N-o sa mai am probleme, doar cheltuieli.

Din exterior, poate parea ca banii reprezinta solutia oricarei probleme in viata. Daca reusim sa privim obiectiv situatia, problemele nu dispar. Din contra, uneori se si inmultesc. Si nu banii le rezolva, ci capacitatea noastra de a le solutiona.

8. Voi scapa de lucrurile de rutina.

Si pentru asta psihiatrii au o explicatie. Se numeste “toleranta la frustare” si o definesc ca fiind abilitatea unei persoane de a se calma intr-o perioada in care asteapta ca una din dorintele sale sa devina realitatea si posibilitatea ce aceasta sa nu se intample astfel.

9. O sa fiu un bun furnizor pentru familia mea.

Cu siguranta, acest lucru se va putea vedea in cartile de credit. Insa un bun furnizor trebuie sa stie ca zecile de ore de munca pe saptamana nu-i vor lasa prea mult timp pentru intalnirile cu prietenii, aniversari, concerte, meciuri si asa mai departe. Iar familia s-ar putea sa nu aprecieze intotdeauna acest lucru.

10. O sa fiu in siguranta. Nimic nu ma va atinge.

Sa ai bani inseamna sa mananci bine, sa ai un acoperis deasupra capului, sa fii in stare sa-ti dai copilul la o facultate cu renume. Tot ce tine de confort, de altfel. Dar a te simti in siguranta nu tine de lichiditati, ci mai degraba de oamenii pe care ii ai alaturi, de principiile care te ghideaza in viata.

Surse: Mediafax,Incont

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu